Koplilehm

 

Pilt 1. Koplilehm

Mis on "koplilehm" (sõnast copyleft)? 

Koplilehm on üks huvitav loom. Ta elab eesmärgiga ja teadmisega, et kõik, kes tahavad temast kasu saada, võivad teda lüpsta nii palju kui tahavad (ja kui üldse vajadust on). Oluline selle looma juures on ka see tõik, et ta peab olema vaba - elama vaba elu ja peetakse vabakasvatusel. Tema äärmiselt huvitavaks iseloomulikuks jooneks võrreldes teiste talu lüpsilehmadega (nagu Pisipehme farmi lehm, Äppli lehm) on see, et ta näeb välja selline küllaltki inetu ja kole. Teda võib kasida nii palju kui tahad, aga ta näeb ikka välja nagu gnuu. Samas ilu on vaataja silmades. Mõnele sugupullile suisa silmarõõm.

Pilt 2. Inetu gnuu

Koplilehma tõugusid on aretatud erinevaid. Loetleks siin mõned - Agata-Pella, Gnuu Gepell, Gnuu Logepell.

1. Agata-Pella (AGPL) on väga tugeva iseloomuga. Metsik, vabameelne. Teda ei saakski väga koplilehmaks nimetada, sest talle ei meeldi üldse tarastamine. Lihtsalt lõhub kõik ehitatu ta ümbert ära. Ei võta teda ei võrktara, okastraat ega ka riigipiirid - liigub lihtsalt vabalt. Aga huvitaval kombel tuleb ta ise su juurde, kui silmad ta poole pöörad. Lubab teha temaga, mida tahad - lüpsa piima - tee sellest kohvi-, vahu-, hapukoort, juustu - ehk mida iganes - aga pead seda kõigiga jagama. Lüpsa suisa endal käed otsast; see lehm saab sellest rohkem elujõudu.

2. Gnuu Gepell (GNU GPL) on vähem tugev, kuid küllalt sitke, sirge seljast, päris kasulik turjast. Lükka rohtu ette nii palju kui tahad, aga piim on siiski kõigile. Teda võib seemendada ükstas-puha millise kallima tõuloomaga, aga siiski vasikad on kõigile.

3. Gnuu Logepell (GNU LGPL) on nõrk. See vissi on selline kummaline kergemate eluviisidega loom. Temaga on selline lugu, et teda võib ka osta-müüa-vahetada. Annab kätte ja lubab panna ka veidi kitsamatesse eluruumidesse. Võib piirata karvkatet ehk meeldib isegi, kui teda veidi pügada. Vabas looduses võib kohata mõnda isendit, kelle kõrvades on kollased sildid (ilmselt hinnastatud ja kuskil farmis arvel).

Pilt 3. Karjamaa pargi Seaküla Simsoni loodud lehmaskulptuur

NB! Tekst on lugemiseks reservatsiooni ja huumorimeelega ning seda tuleb kasutada koplilehma Agata-Pella-laadselt metsikult vabameelsena.

Pilt 1. https://www.hippopx.com/et/highland-cow-scotland-highland-scottish-hairy-cattle-landscape-90922

Pilt 2. https://et.ekolss.com/wildebeest

Pilt 3. https://www.postimees.ee/301993/seakula-simsoni-lehm-joudis-koplisse

Kommentaarid

Populaarsed postitused