Tundmused ja mõtisklused uue meedia üle

Seekordne ajaveebi postitus läheb rohkem sisekaemuse valdkonda kui analüüsiva ja teadusartiklitele toetuvale. 
Pilt 1. Vanasti inimesed lugesid ajalehti.

Kas ikka on uus meedia? Jah, tõsi - informatsiooni sisaldav paber ehk ajalehted/-ajakirjad, raamatud on muutunud pisikesteks ränikive täis seadeldisteks, mis omavad võimekust ulatada sulle kõik maailma uudised, soovitused, teadmised ning lisaks tuua sulle lähemale lähi- ja kaugsugulased, talletada sinu poolt loodud infot.

Kas inimene kui indiviid on selle võrra muutunud? Jah ja ei. 
JAH - ta on sõltuvuses sellest pihku mahtuvast ekraanist, mis piuksub kui läbi juhtmeta interneti on laekunud postitus lemmik sotsiaalmeediasse. Ta on lummatud. Pavlovi refleksid töötavad. Ei näe enam, mis toimub tema ümber. Kui näebki, siis seda ka ainult läbi selle sama nutitelefoni, sest selle seadeldisega on võimalik hetk jäädvustada ja hiljem seda "pihust" järel vaadata.

Pilt 2. Tänapäeval inimestel "ninad" telefonis.

Samas ka EI - mina näen, et sisimas inimene ikka tahab lähedust, inimestega suhelda ka ilma nutitelefonita. Ta tahab luua, ta tahab olla eriline. Inimene on võimeline kiusatustest ja sõltuvustest eemalduma. On olemas liikumisi, ühinguid, seltse, punte, organisatsioone, klubisid, kus nutitelefon kui "uue meedia" põhisüüdlane visatakse korvi, lülitatakse välja ja/või jäetakse ukse taha. Ja seda sellepärast, et eemalduda hetkeks pihutelefonist kiirgavast mürast. 

Pilt 3. Ela hetkes [3].

Tahaks tegelikult väga kuuluda sellesse inimgruppi nagu see vanaproua pildil 3 punases ringis. Tahan olla hetkes, lasta söövitada mälestusi oma pähe, et neid pigem kirjeldada elavalt sõpradele, sugulastele, tuttavatele suu-sõnutsi. Tahan tunda emotsioone erinevate meeltega, mitte ainult läbi kompimise telefoniekraanil.

Kuid see on kuradima raske. Inimaju on programmeeritud olema laisk. Ta peab saama asju teha, näha, kuulda lihtsamalt kui eelmisel päeval sai tehtud. Ajalehe/ajakirja/raamatu lugemine on ju raskem tegevust kui vaadata kellegi ülilühivideot Youtube-s või TikTokis. Mida inimene valib infoallikaks, kui tal valikuis 30-minutit Aktuaalset kaamera vaatamist või raadiost uudiste kuulamist; paarkümmend või vähem minutit igahommikuse ajalehe lugemine või 30-sekundiline TikTok video. Loomulikult valib lihtsama ja aega kokkuhoidvama viisi. See on muidugi indiviidi teha, kas TikTok pisike "infoamps" sisaldab absoluutset ehk kõikehõlmavat tõde.

Viidatud pildimaterjal

Kommentaarid

Populaarsed postitused