"Kuidas saada häkkeriks" arvustus

Seekordses ajaveebiartiklis käsitlen arvustusena Eric S. Raymond-i dokumenti "How to Become A Hacker" (Kaido Kikkase eestikeelne tõlge "Kuidas saada häkkeriks"). 

Pilt 1. Kujutelm häkkerist [1]

Alustaksin juba sellest, et tegemist on dokumendiga - mitte raamatu, õpiku ega piibliga. Kuigi pealkiri on intrigeeriv, huvipakkuv justkui õpetussõnu sisaldav kirjutis, on siiski tegemist juba kirjaniku enda arvates tegemist neutraalse kirjutisena, nimetades seda dokumendiks.

Dokument, mida on väga osavalt tõlkinud eesti keelde Kaido Kikkas, avardab silmaringi häkkerlusest ning ka selles vallas mis häkkerlus kindlasti ei ole (Pildil 1 kujutatu ei ole häkker!).

Kirjutis on jaotatud mitmeks osaks - dokumendi eesmärk; häkkeri suhtumine; häkkeri põhioskused; staatus häkkerikultuuris; lisalugemist ja korduma kippuvad küsimused.

Mulle meeldib häkkeri ja häkkerluse konseptsioon - häkkerid teevad asju. Tegemist on loovkollektivismiga, kus kesksel kohal on arendamine ja arenduse vaba jagamine. Eriti köitvaks on laialdasem suhtumine teistesse valdkondadesse kui tarkvarasse ja/või riistvarasse. Kirjutis viis mu mõttele, et meie hulgas on muusika häkkereid - näiteks Arvo Pärt - vagur vanataat suudab suunata pühaliku sügava sisekaemuse nootidesse ja nootide vahelistesse pausidesse nii, et terve maailm jääb kuuletuma. Aga see selleks. 

Õpetlikud ja silmiringi avardavad momendid olid minu jaoks kräkkeri ja häkkeri erinevus ning häkkeri ja nohiku suhe. Samuti tundsin dokumendis oma häkkerist töökaaslase soovitused programmeerimise õppimise kohapealt. Täpselt selles samas hierarhias ja sõnastuses on töökaaslane programmeerimiskeelte valikutes mulle soovitusi teinud. Nõustun kirjutatud väitega, et alustada võiks Pythoniga, kui sa ei tunne veel ühtegi programmeerimiskeelt. Pedagoogilises mõttes on esimesed sammud Pythoniga täiesti põhjendatud - tegemist selge disainiga, lihtsamini arusaadav, hästi dokumenteeritud ning algajatele leebe keelega. Et asjasse rohkem süübida, tasuks kangemaid keeli tundma õppida - neis peitub sügavam tunnetus IT-maailmasse. 

Peatükk "Staatus häkkerikultuuris" on justkui piiblikud sõnad - "Staatus ja reputatsioon ei tulene mitte teiste üle domineerimisest, ilusast väljanägemisest või teiste poolt ihaldatavate asjade omamisest, vaid asjade äraandmisest. Täpsemalt oma aja, loovuse ja töötulemuste äraandmisest." Sarnaneb enamvähem ütlusele: "Ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehtaks.". Viimane on muidugi inversioonis, keelav ning käskivas kõneviisis. Dokumendis aga leebem sõnastus ning elule justkui rohkem mõtet andev, loovusele rõhku andev ning oma vaba aja loovutamisele seav. Lihtsam oleks vast öelda - mõistlik tegeleda hobiga. Tegeledes hobiga, leiad endaga sarnaseid inimesi enda ümber, kes samaga tegelevad. Saate kokku, tekib kommuun, jagate kogemusi ja teadmisi ning oletegi koos mingis valdkonnas suutnud arendada miskit väärtuslikku, mida võiks ka teised inimesed / kommuunid / seltskonnad teilt õppida. 

Soovitaksin seda dokumenti lugeda kõigil, kes vähegi tahab aru saada kes on häkker, või kaalub häkkeriks saamise üle. 

[1] https://images.techopedia.com/images/uploads/dreamstime_m_123641233.jpg

[2] https://www.kakupesa.net/hacker/

Kommentaarid

Populaarsed postitused